Stanje u Siriji

Šiitska posla ili Kako je Hasan Nasrullah mijenjao stavove o Siriji‏

449views

Minber.ba – Generalni sekretar Hizbullaha, Hasan Nasrullah, je i zvanično prošle sedmice potvrdio svoju apsolutnu podršku sirijskom režimu u svome ratu protiv pobune koja je krenula kao mirna demonstracija naroda.

Stav Hizbullaha po pitanje sirijske krize se kretao od potpunog negiranja do oprezne šutnje i na kraju otvorene vojne pomoći.

U početku je Nasrullah negirao da se radi o bilo kakvoj revoluciji u Siriji, rekavši da je to samo zavjera čiji je cilj kontrola Sirije.

U još jednom obraćanju na televiziji 2012. godine, Nasrullah je pozvao Sirijce da prihvate reforme sirijskog predsjednika, dok je te prilike negirao da postoje borbe u Homsu, te je dodao da su to čiste medijske izmišljotine.

Kasnije je lider ši’itske milicije objavio, doduše indirektno, odlazak boraca Hizbullaha u Siriju, ali je negirao da se radi o borbi na strani režima. Rekao je da je to naoružana libanska milicija u Siriji.

Mjesec kasnije, Nasrullahov stav se kompletno promijenio, kada je otvoreno izjavio da daje svoju apsolutnu podršku sirijskom režimu u borbi protiv revolucije.

Izvor: Al Arabiya

Preveo: Haris Osmanagić

(Minber.ba)