Vijesti

Senator Anning za masakr u džamijama okrivio doseljavanje muslimana

928views

Senator savezne australijske države Queensland Fraser Anning najoštrije je osudio današnje napade na dvije džamije na Novom Zelandu, u kojima je ubijeno najmanje 49 osoba, a za masakr je okrivio program imigracije muslimana.

Senator je u saopštenju naveo da, iako će ljevičarski političari i mediji požuriti da za napad okrive zakone o naoružanju ili nacionalističke poglede, pravi uzrok krvoprolića na ulicama Novog Zelanda je program imigracije, koji je dozvolio muslimanskim fanaticima da se dosele na Novi Zeland.

U saopštenju senator je ukazao i na to da u Australiji i Novom Zelandu raste strah od sve većeg prisustva muslimana.

Osude australskih premijera
S druge strane, premijer Australije Scott Morrison, koji dolazi iz reda liberala, osudio je ove riječi Frasera Anninga i kazao je kako nije pravo vrijeme niti mjesto za ovakve izjave.

“Riječi poput onih Frasera Anninga su strašne. Ovakvi ljudi ne bi trebali imati mjesta u našem parlamentu”, dodao je Morrison.

Bivši australski premijer Malcolm Turnbull je tim povodom napisao: „Komentari Frasera Anninga su dostojni prezira. On je sramota za Senat i što je najgore od svega širenjem mržnje i okretanjem Australaca jedne protiv drugih on čini upravo ono što su teroristi htjeli“.

(Agencije)