Islam i žena

Sekularizam i njegova povezanost sa pitanjem žene

1.25Kpregledi
Piše: Muhamed Ikanović
 
Sama riječ sekularizam potiče iz latinskog jezika (secularism) što znači nešto ovosvjetsko tj. nešto što nije vjersko. Definisan je kao društveni pokret koji ima za cilj udaljavanje ljudi od brige o Ahiretu-drugom svijetu. Sekularizma se dijeli na dva dijela, onaj koji ne zagovara potpuno negiranje vjere nego njeno odvajanje od društva i društvenog života, tj. da vjera bude samo privatna stvar u granicama privatnog i ništa više. Dok drugi dio zagovara potpuno negiranje vjere i svega što je vjersko i iz privatnog života svakog pojedinca tvrdeći da je vjera odlika starih i primitivnih naroda.

Da bi uspjeli sve navedeno uvezati sa samim naslovom potrebno je pojasniti razlog nastanka sekularističkog pokreta i načina na koji je on došao u islamski svijet. Poznato je da je crkva bila veliki protivnik naučnih otkrića i dostignuća koja su se uglavnom protivila njenim stavovima. Uzmimo primjer izgleda Zemlje kao planete, crkva je tvrdila jedno a nauka drugo i sl. Sam istorijat inkvizicije je poznat, i bio je usmjeren u tome pravcu, borbe protiv nauke i mučenjima i ubijanjima naučnika.
Iako nije bilo potrebe za nastankom ovog pokreta kod muslimana on je u muslimansko društvo ušao na jedan podmukao način osmišljen od strane onih koji su bili neprijatelji islama. Ime ovog pokreta je prevedeno u rapskom riješ el-ilmanije, što bi samim nazivom značio pokret  širenja nauke i znanja, tj. naučni pokret od riječ ilm što znači znanje. Naravno društvo ga je prihvatilo kao takvo neznajući išta se uistinu krije iza toga. Tome su naročito doprinijeli kršćani koji su živjeli u muslimanskim društvima.
Sada dolazimo do suštine govora o ovoj tematici. Obzirom da se sekularizma zasnivao na udaljavanju vjere od države i društvenog života, u potpunosti ili djelimično, došla su na red i pitanja vezana za žen,uloga žene u društvu, njena prava, slobode itd. tada nastaju i novi pokreti koji su se zalagali za navedeno. Vjerski stav o ženi je stavljen u jedan koš iako se razlikovao kod musliman i drugih,  a gledao se kroz prizmu stava crkve prema ženi koji je, kao što je poznato, bio itekako negativan.
Pokreta „oslobaðanja žene“ je bio lijepe vanjštine ali iza njega se krilo veliko zlo. Gledajući islam vidimo da je od njegovog dolaska žena bila zaštićena i dana su joj njena prava i obaveze koja su u skladu njenih potreba i prirode tako da je njena čast bila u potpunosti zaštićena. Islam je naložio da o ženi uvijek neko brine, od njenog oca ,brata, a kasnije muža, sinova itd. uživala je sva prava dok je kod zapadnjaka bila poput robe bez ikakvih zaštićenih prava, čak je smatrana i zlom, odnosno ðavolom. Iza pokreta borbe prava za žene krile su se dvije namjere, jedna je bila izlazak žene u društvo kako bi prerasla iz čestite žene u sredstvo za zadovoljavanje strasti. Kako bi zlonamjernici mogli da se dive mladim ženskim tijelima na svakom ćošku i uživaju u tome iskorištavajući je u potpunosti. A druga namjera je bila iskvarivanje muslimanke, jer je muslimansko društvo bilo stabilno društvo zbog stabilnosti položaja žene, jer je žena osnova porodice koja je osnovna ćelija društva.
Kao što sam i rekao to je sve lijepom zvučalo pa je veliki broj žena i opsihrenj tom idejom, boreći se za „izlazak u društvo“. Željele su da se oslobode uticaja vjere, da se oblače i razmišljaju kako hoće, da izaðu iz kućnog pritvora da ne raðaju djecu itd. To se uveliko i desilo, ali išta sada !? Umjesto časti, poštovanja, ruža i mirisa miska žena je zatekla sasvim nešto drugo. Dodijeljeno joj je radno vrijeme pa potom nakon toga kućni poslovi. Odvojena je zbog karijere od svoje djece. Natjerana je da ne želi djecu, sve zbog „napredka“ i karijere. Dodjeljena joj je alatka za rad. I što je najgore postala je najjeftinijom robom kojom trguju najveći pokvarenjaci ovog svijeta. Nekada su muškarci sanjali da vide ljepotu ženske kose, da uživaju u dodiru nježnog tijela svoje supruge. Nekada se govorilo kada se neko ženio da je sretnik jer ima ženu. Danas kada se vide svatovi kaže se jednostavno „budala“. Sada ženskog tijela ima u izobilju, kakvog god želiš i  od koliko godina. Sada je žena toliko omalovažena da služi za samo jedan izlazak i jedno uživanje jer se već sutra traži druga zato što ih ima takvih na hiljade. Nekada bi djevojka vraćala na desetine prosaca dok joj ne bi došao onaj kakvog bi željela a danas je sretnica ako joj bilo ko ponudi brak, ili u najgorem slučaju sigurniju vanbračnu vezu kako bi barem nekoga imala uza sebe.
To je ono, sestro, do čega je nekada zvani „ljepši spol“, a sad je „gluplji spol“  doveden idejom „oslobaðanja žene“ i prokletog sekularizma koji naruši društveni život. Uništena je, uništavanjem žene, porodica, uopšteno čast i sve ono na čemu se zajednica gradila. Ako misliš, sestro, da je u tome tvoj prosparitet i uspijeh onda grdno griješiš. Ni biseri i merdžani ne bi bili ono što jesu da ih svako može dirati, nositi i pregledati kako hoće.
čuvajući svoj islam čuvaš sebe i činiš sebe vrijednijom! A ono što ti se nudi stavi na vagu islama pa tek onda ili prihvati ili odbaci.

Prvi put objavljeno: Subota, 23 Lipanj 2007 03:07

X