Vijesti

Šef pakistanske diplomacije: Plašim se genocida u Jammuu i Kashmiru

656views

Šef pakistanske diplomacije Shah Mahmood Qureshi optužio je vlasti Indije da provode genocid u pokrajini Jammu i Kashmir kojoj je oduzet specijalni status autonomije i uvedene brojne mjere ograničenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Qureshi boravi u radnoj posjeti u Ženevi radi učešća na 42. redovnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava, a na marginama tog skupa održao je brojne sastanke o krizi koja je u Jammuu i Kashmiru počela 5. augusta.

U razgovoru s novinarom AA Qureshi je kazao da je u obraćanju na Vijeću za ljudska prava upozorio svijet na novi genocid.

“Kada u pokrajini u kojoj većinom žive muslimani pretvorite u pokrajinu u kojoj su muslimani manjina i kada to učinite na spornom području koje je silom okupirano, to predstavlja oblik genocida. To me plaši“, kazao je Qureshi.

Qureshi je optužio vlasti Indije da su se od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine suptilno ponašale i nametali etiketu terorista muslimanima koji se bore za vlastita prava i sudbinu u Kashmiru.

“Ti muslimani nisu teroristi. Bore se samo za vlastita prava, a ta se borba ne smije poistovjećivati s terorizmom“, kazao je Qureshi.

Ističući kako je islamofobija u zamahu u Evropi i SAD-u, Qureshi je najavio da će skup o tom problemu zajednički organizirati Pakistan, Turska i Malezija i to pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Više od 50 država na sesiji Vijeća za ljudska prava su potpisale zajedničku izjavu u kojoj pozivaju vlasti Indije da poštuje prava naroda u Jammuu i Kashmiru i predlažu da se pod okriljem UN-a oformi komisiju za istragu zločina u toj regiji. Qureshi je kazao da je Turska predvodila kampanju za taj potez.

Komentrajući i krizu u Afganistanu, Qureshi je kazao kako Pakistan podržava mirovni proces te je pozvao talibanski pokret u Afganistanu da razmisli i da da šansu miru.

(AA)