Vijestiiiiii

SBiH: Obustava izgradnje džamije u Livnu je “dodikovski” čin

281views

altU povodu najnovijih događanja oko obustave izgradnje centralne gradske džamije Ćurčinice u Livnu, priopćenjem za javnost oglasili su se livanjski Opštinski savjet i Županijski odbor SBŽ-a Stranke za BiH u kojem se izražava zabrinutost i zaprepaštenje zaključakom Opštinskog vijeća Livno kojim se traži hitna obustava izgradnje džamije po projektu Medžlisa Islamske zajednice.

U svom saopštenju Stranka za BiH, taj je čin općinskih struktura nazvala “dodikovskim” jer, kako smatraju u toj stranci, “sama opština ne poštuje rješenja i odluke nadležnih federalnih i državnih organa”.

Vijećnici koji su donijeli ovaj zaključak zanemarili su činjenice iz rješenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja uz suglasnost Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kojim se dozvoljava građenje džamije u suvremenom arhitektonskom izrazu, ističu u Stranci za BiH.

Što se tiče najavljenih prosvjeda Udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO-a Livno, iz Stranke za BiH poručuju “kako je uzornije i pravednije protestovati pred novoobnovljenom zgradom Opštine umjesto ispred džamije”.

(fena)