Vijesti

Saudijski TV kanal ”Al Arabiya” otvoreno podržavao vojni udar u Turskoj

363pregledi

Saudijski TV kanal ”Al-Arabiya” izložen je ovih dana širokoj kritici zbog podržavanja vojnog udara u Turskoj i napada na predsjednika Erdogana.
Tako je egipatski novinar i urednik lista ”Al-Misriyyun”, Džemal Sultan, osvrčući se na sramnu i huškačku retoriku saudijskog TV kanala ”Al-Arabiya”, na svome Twitteru, napisao: ”Smatram da je turski predsjednik Redžep Tayyip Erdogan većinu simpatija od strane Arapa pridobio zbog velikog broja napada na njega od strane kanala ”Al-Arabiya”. Taj kanal je postao mjerilo razlokvanja dobrog od lošeg, istinitog od lažnog. (Za sve što Al-Arabiya kaže da je loše, sigurno je obrnuto.)”
A sirijski pisac i disident Bassam Džiara rekao je: “Ko god je pratio TV kanal ”Al-Arabiya” i njemu slične satelitske kanale u vezi događaja u Turskoj, stekao je dojam da je zapravo Turska, a ne Iran, prijetnja nacionalnoj sigurnosti Saudijske Arabije i ostalih zaljevskih zemalja.”
S druge strane, akademik i povijesničar, Ali Muhamed Avde, na svom Twitteru, napisao je: “Daleko je od toga da je kanalu ”Al-Arabiya” bio glavni cilj napad na Edogana. Ne, nego je njihov glavni cilj bio skretanje pažnje muslimana sa onoga što se dešava u Siriji i Iraku i masovnog ubijanja i uništenja muslimana u tim državama.”

Saudijski TV kanal ”Al Arabiya” otvoreno podržavao vojni udar u Turskoj

(Saff.ba)

X