Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Saudijska Arabija želi bolje odnose s Iranom

603views

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir izjavio je da Iran mora promijeniti ponašanje prema njegovoj zemlji ako želi normalizaciju odnosa s naftom bogatom sunitskom kraljevinom.

Jubeir je rekao da Rijad “želi imati miroljubive odnose” s Teheranom.

Istakao je da je Rijad više od tri decenije pokušavao uspostaviti bliže odnose s Teheranom, ali da “zauzvrat ništa nije dobio”, preneo je AFP.

‘Sektaška politika’

“Iran zna šta treba raditi da bi imao normalne odnose sa Saudijskom Arabijom i ostatkom islamskog svijeta, a to je da promijeni ponašanje, i vrata će biti otvorena za to”, kazao je saudijski ministar.

Jubeir je u više navrata ranije isticao da su se odnosi s Teheranom pogoršali, “zbog sektaške politike” koju zagovara šiitski Iran i zbog “podrške terorizmu i ubacivanju terorističkih ćelija u zemlje regiona”.

Zvanični Rijad je prekinuo diplomatske odnose i obustavio aviosaobraćaj u januaru, nakon što su demonstranti u Teheranu zapalili saudijsku ambasadu, kao i konzulat u Mashadu.

(Agencije)