Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Saudijska Arabija zaustavlja pomoć Egiptu

752views

U nizu problema s kojima se susreće pučistička vlada u Egiptu jeste i najnoviji na relaciji sa Saudijskom Arabijom, dosadašnjim bliskim partnerom. Naime, saudijska Vlada obustavila je u oktobru isporuku goriva i naftnih derivata koje mjesečno isporučuje Egiptu, a što je bio dogovor dvojice lidera.

Saudijska Arabija je obustavila mjesečnu isporuku goriva i naftnih derivata koja iznosi oko 700 hiljada tona, ne navodeći nikakve detalje o uzroku obustavljanja pomoći. Predstavnici egipatske vlade su se zadovoljili šturim saopćenjem u kojem su naveli da još nisu dobili zvanično objašnjenje tog postupka.

Kao odgovor na smanjen priliv naftnih derivata, egipatska vlada smanjila je isporuku ovih derivata stanicama, što je već počelo stvarati probleme u funkcionisanju saobraćaja.

Proteklih dana, Saudijska Arabija je prvi put javno kritizirala egipatske vlasti, nakon što je egipatski predstavnik u UN-u glasao za rusku rezoluciju o Siriji i tako odstupio od zajedničkog arapskog stava.

(IslamBosna.ba)