Vijesti

Saudijska Arabija se okreće novim industrijama

500views

Saudijska Arabija predstavila je plan razvoja ekonomije u kojem je vidljiv odmak od isključivo naftne industrije i namjera da se krene i u ostale industrijske grane, od informatičke tehnologije do zdravstvenih usluga i turizma.

Predstavljanje plana u luksuznom hotelu u Rijadu održano je u sjeni niskih cijena nafte zbog čega raste pritisak na domaću valutu, a godišnji budžetski deficit dosegao je skoro 100 milijarda američkih dolara.

To je, kako pišu agencije, najveći ekonomski izazov za Rijad u posljednjoj deceniji i potez kako bi se međunarodni ulagači uvjerili da je monarhija sposobna uhvatiti se u koštac s izazovom niske cijene nafte.

Visoki saudijski zvaničnici su poručili da im je namjera smanjiti zavisnost zemlje od nafte i zapošljavanja u javnom sektoru.

Reforme zdravstvenog sistema

Ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta mora se, poručuju zvaničnici, prebaciti na privatni sektor, a država bi i početnoj fazi finansijski podržala razvoj novih industrijskih grana.

Predviđene reforme uključuju i dijelove nacionalnog zdravstvenog sistema koji bi se transformirali u nezavisne komercijalne kompanije.

Na skupu učestvuje više od 2.400 domaćih i stranih zvaničnika, preduzetnika, konsultanata i akademika, a prisutnost stranaca pokazuje da mnogi vide nove ulagačke prilike u Saudijskoj Arabiji, prenose agencije.

Iako monarhija troši svoja sredstva u inostranstvu za “krpanje” budžetske rupe, još je u novembru raspolagala sa 628 milijardi američkih dolara, dovoljno da godinama finansira nove projekte.

(Agencije)

Podijelite ovaj sadržaj…