Vijesti

Saudijska Arabija objavila zdravstvene protokole za hadž

253views

Saudijska Arabija objavila je zdravstvene protokole na sprečavanju širenja novog koronavirusa u sezoni hadža u 2020. godini, zabranjujući okupljanja i sastanke među hodočasnicima, javila je u ponedjeljak saudijska državna novinska agencija SPA.

Saudijska Arabija odlučila je u junu da limitira broj domaćih hodočasnika koji prisustvuju hadžu na oko 1.000 kako bi spriječila širenje koronavirusa, nakon što je zabranila muslimanima izvan zemlje da prisustvuju obredu, po prvi put u modernim vremenima.

Prioritet će biti za ne-saudijske hodočasnike kojima će biti dodijeljeno 70 posto raspoloživih mjesta, navodi ministarstvo zaduženo za hadž u saopćenju. Oni koji su prošli tu selekciju moraju biti negativno testirani na virus, moraju biti hodočasnici po prvi put u dobi između 20 i 50 godina i ne smiju imati nikakvo hronično oboljenje.

Saudijskim zdravstvenim radnicima i sigurnosnom osoblju bit će dodijeljeni preostala mjesta “u priznanju njihove brige nad stanovništvom u svim fazama pandemije”, navodi se u saopćenju.

Doticanje Kabe bit će zabranjeno tokom hadža u ovoj godini, a fizička distanca od metar i po među hodočasnicima tokom vjerskih obreda bit će primijenjena, saopćio je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Također će pristup svetim mjestima Mini, Muzdalifi i Arafatu biti ograničen na one čija dozvola za hadž supa na snagu od nedjelje 19. jula do 2. augusta, i nošenje maske u svkom trenutku bit će obavezno i za hodočasnike i za organizatore, prenosi Reuters.

(FENA)