Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Saudijci prijete Obami: Rasprodaćemo imovinu SAD

495views

Vlasti Saudijske Arabije su zaprijetile administraciji predsjednika SAD Baraka Obame da će rasprodati imovinu u SAD u vrijednosti od 750 milijardi dolara ako Kongres usvoji zakon koji omogućava da se sudi saudijskoj Vladi za umiješanost u terorističke napade 11. septembra, piše list New York Times.

Šef Ministarstva inostranih poslova Saudijske Arabije Adel el Džubeir, kako tvrdi New York Times, zaprijetio je SAD tokom posjete Vašingtonu u martu ove godine, naglasivši da će Saudijska Arabija biti prinuđena da proda vrijednosne papire i drugu imovinu u vrijednosti od 750 milijardi dolara u slučaju pojave mogućnosti njihovog zamrzavanja od strane američkog suda.

Prema informacijama lista, Obamina administracija je razgovarala sa kongresmenima i pokušavala da ih ubijedi da povuku zakon zbog prijetnje po diplomatske i ekonomske posljedice.

Ranije je bivši senator Bob Graham, koji učestvuje u istrazi tragedije, izjavio da će Obama u narednih 60 dana donijeti odluku o objavljivanju tajnih dokumenata koji se tiču istrage terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u Njujorku.

Prema tvrdnjama televizije, 28 stranica iz materijala istrage može ukazivati na umiješanost Saudijske Arabije u napade.

(NN)