Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Aktuelno

Saudijci izmještaju Poslanikovo, s.a.v.s., tijelo iz kabura – odvratna laž dr. Irfana el-Alevija

638views

Priredio: Amir Durmić

Početkom ovog mjeseca (septembar 2014. godine), ugledni (?!) britanski list The Independent prvi je objavio vijest koja je u pravom smislu riječi šokirala sve muslimane koji su imali (ne)sreću da je pročitaju. Vijest u kojoj se tvrdi da vlada Saudijske Arabije ima namjeru izmjestiti Poslanikovo, sallallahu alejhi ve sellem, tijelo iz kabura i ukopati ga u obližnjem mezarju Bekija i to na nepoznatoj lokaciji, lančanom su reakcijom počeli prenositi mnogi svjetski, a zatim i regionalni mediji, a da se niko od njih nije potrudio da tu vijest provjeri. Ovdje prenosimo samo djeliće ove odvratne laži koja se brzinom svjetlosti proširila internetom i pokrenula lavinu osuda i neprimjerenih komentara koje su na račun vlasti i uleme Saudijske Arabije, ali i cjelokupnog stanovništva ove zemlje, uputili oni koji su bili dovoljno naivni da u nju povjeruju:

“Vlasti u Saudijskoj Arabiji riskiraju nove podjele i konflikte među muslimanima svijeta jer razmatraju mogućnost uništenja groba poslanika Muhammeda i izmještanja njegovih ostataka na lokalno mezarje. Najavljenim bi zahvatom ostaci Poslanika bili smješteni u groblje Bekija gdje njegov mezar ne bi imao nikakvu oznaku…”

Iako se uglednom britanskom listu ironičnog naziva The Independent (nezavisni) može debelo zamjeriti što dotičnu vijest nije provjerio kod relevantnih izvora u Saudijskoj Arabiji, uredništvo ovog lista ovu vijest nije izmislilo, već im je istu servirao dr. Irfan el-Alevi, predsjednik fondacije Islamic Heritage Research Foundation, sa sjedištem u Londonu, inače poznati kritičar “vehabijske” Arabije i svega što miriše na Arabijski poluotok. Ovaj dokazani lažov i smutljivac iskoristio je trenutne prilike u Medini gdje se postepeno obavljaju radovi na proširenju Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, džamije, tačnije njenog dvorišta i okoline, te je plasirao ovu bezočnu laž koja je zavela naivne i nedovoljno informirane muslimane. U svojoj izjavi, dr. Irfan el-Alevi kazao je (tj. slagao):

“Hodočasnici posjećuju odaje oko Poslanikovog groba i okreću se prema kaburu kako bi se molili. Žele spriječiti hodočasnike u takvoj molitvi, jer je vehabije smatraju širkom. Jedini način da spriječe ljude da posjećuju Muhammedov grob jeste da iznesu njegove posmrtne ostatke i u tajnosti ga sahrane na groblju…”

Dr. Alevi dalje kaže: “Saudijski akademik dr. Ali b. Abdulaziz eš-Šebal izradio je dokument u kojem predlaže uništenje groba poslanika Muhammeda u Medini i premještanje njegovih posmrtnih ostataka na obližnje groblje gdje bi bio pokopan u potpunoj tajnosti. U dokumentu se poziva i na uništenje soba oko kabura – koje su koristile supruge i kćerke Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a koje su bitne šiijama zbog povezanosti sa njegovom najmlađom kćerkom Fatimom, radijallahu anha… Dokument također poziva na uklanjanje Zelene kupole, koji pokriva kabur i ove sobe, i, konačno, na izmještanje Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, tijela u obližnje mezarluke. Kontroverzni prijedlog ozbiljno razmatraju starješine Poslanikove džamije u Medini, drugog najsvetijeg mjesta u islamu, odmah iza Meke…”

(link: http://t.co/8xs7spx355)

Povodom ove nevjerovatno smjele i drske laži i potvore koju je plasirao dr. Irfan, zvanično se oglasio šejh dr. Halid b. Abdurrahman eš-Šai‘a, povjerenik Svjetske fondacije za promicanje i zaštitu lika i djela Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, te javno demantirao dotičnu vijest. U svom javnom demantiju, između ostalog, kazao je:

– Britanski list The Independent plasirao je jednu potpuno lažnu i izmišljenu vijest koja nema apsolutno nikakvog utemeljenja niti osnove. Studija na koju se poziva dr. Irfan el-Alevi, a u kojoj su navodno iznesene tvrdnje kako Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, kabur treba izmjestiti, lično sam pogledao i detaljno analizirao i u njoj nisam vidio apsolutno ništa od tih tvrdnji. Ponavljam i odgovorno tvrdim, u studiji se uopće ne spominje nikakvo izmještanje Poslanikovog kabura niti rušenje sobe u kojoj je ukopan. Dakle, radi se o vrlo jeftinoj, ali ciljano plasiranoj laži čiji je primarni cilj narušiti ugled vlade i naroda Saudijske Arabije u islamskom svijetu.

The Independent se poziva na dr. Irfana el-Alevija, predsjednika fondacije Islamic Heritage Research Foundation sa sjedištem u Londonu. Ovaj je čovjek inače poznat po tome što se žestoko protivi svim radovima na proširenju dva Sveta Harema u Meki i Medini, a lažima i izmišljotinama služio se i ranije, međutim, ovaj je put otišao korak dalje te se drznuo kazati kako je u planu izmještanje Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, tijela iz njegovog kabura. Dr. Irfan je ciljano izmislio i plasirao ovu užasnu potvoru jer je svjestan koliko su muslimani osjetljivi kada je riječ o Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. U svojoj laži pozvao se na studiju dr. Alija b. Abdulaziza eš-Šebala, međutim, kako smo već spomenuli, u toj studiji nema niti jedne riječi o navodnom izmještanju Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, tijela ili rušenja sobe u kojoj je ukopan.

– Savjesnim i svjesnim muslimanima dobro je poznato, a nemuslimani treba da saznaju i nauče da je odabir mjesta na kojem je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ukopan, ustvari Allahova volja i Njegovo htijenje, tj. da je upravo Uzvišeni Allah htio i odredio da se Poslanikovo, sallallahu alejhi ve sellem, mubarek tijelo ukopa baš na mjestu na kojem je i umro. Naime, kako prenosi Aiša, radijallahu anha, kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preselio na ahiret, ashabi su imali različita mišljenja o tome gdje zakopati njegovo mubarek tijelo. Tada je u Aišinu sobu u kojoj je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i umro, ušao Ebu Bekr, radijallahu anhu, i rekao: “Od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, čuo sam nešto što nikada neću zaboraviti! Rekao je: ‘Allah nije usmrtio nijednog vjerovjesnika osim na mjestu na kojem voli da (taj vjerovjesnik) bude ukopan.’ Zato ga ukopajte na mjestu gdje leži (tj. mjestu njegove postelje).” (Tirmizi, Sunen, br. 1018, sa ispravnim lancem prenosilaca)

Dakle, Uzvišeni Allah odredio je mjesto Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, kabura i On ga čuva, te niko nema pravo niti legitimitet da ga izmjesti ili oskrnavi. Odgovorno tvrdimo da, kada bi se i ljudi i džini ujedinili u namjeri da učine nešto slično, u tome ne bi uspjeli jer u tom kaburu leži čisto i netaknuto tijelo našeg Poslanika, isto onakvo kakvo je bilo onog dana kada je preselio na ahiret. U vjerodostojnoj predaji koju prenosi Evs b. Evs, radijallahu anhu, navodi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Uzvišeni Allah zabranio je zemlji da uništava tijela vjerovjesnika.” (Ebu Davud, Sunen, br. 1047; Ahmed, Musned, 4/8, br. 16207, sa ispravnim lancem prenosilaca)

Napominjemo da muslimani poštuju i uvažavaju Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, kabur, međutim, oni taj kabur ne obožavaju niti ga svetkuju jer je to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u mnogim vjerodostojnim hadisima strogo zabranio. Također, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, upućivao je Uzvišenom Allahu ovakvu dovu: “Allahu moj, molim Te, nemoj moj kabur učiniti idolom! Allah je prokleo onaj narod koji kabure svojih vjerovjesnika uzmu za bogomolje.” (Ahmed, Musned, 2/246, br. 7352, sa dobrim lancem prenosilaca)

– Vlasti Saudijske Arabije ulažu veliki trud i napor kao i ogromna materijalna sredstva u širenje dva Sveta harema i prateće infrastrukture samo s jednim ciljem, a to je da hadžijama i općenito svim posjetiteljima olakšaju boravak u Meki i Medini, kao i obavljanje hadžskih obreda, što su dosadašnjim planskim i strpljivim radom i dokazali. Podle izmišljotine i drske laži poput ove koju je plasirao dr. Irfan el-Alevi, nisu ništa drugo do perfidni pokušaji bolesnih srca da među muslimanima potpale plamen smutnje i prouzrokuju dodatne probleme u ummetu.

– Ne prestajemo se čuditi krajnje neobjektivnom i neprofesionalnom odnosu novinara i uposlenika lista The Independent koji su bez ikakve provjere kod zvaničnih institucija u Saudijskoj Arabiji plasirali ovu izmišljenu vijest, te se tako poigrali sa osjećajima muslimana iz čitavog svijeta i među njima prouzrokovali podjele. Od njih kategorički zahtijevamo da se javno oglase po ovom pitanju i demantiraju istinitost ove informacije, te se javno izvine vlastima i narodu Saudijske Arabije, ali i svim muslimanima svijeta – rekao je na kraju dr. Halid b. Abdurrahman eš-Šai‘a. (izvor: http://sabq.org/8wkgde)

Zaključak

Nevjerovatna je količina mržnje i animoziteta koju neki muslimani iskazuju prema vladi i stanovništvu Saudijske Arabije. Primjer akademika dr. Irfana el-Alevija to najbolje dokazuje. Iako je dr. Irfan, koji bi kao musliman i akademski obrazovana osoba trebao da bude primjer istinoljubivosti i objektivnosti, uhvaćen u očitoj laži i raskrinkan, on se još uvijek nije izvinio, a to zasad nisu učinili ni urednici i uposlenici lista The Independent. Iako muslimani imaju obavezu da svaku informaciju (a pogotovo ovako očito lažnu i pogrešnu) dobro provjere prije nego što je počnu prepričavati i prenositi, veliki broj njih ni ovaj put nije tako postupio, već je uveliko učestvovao u širenju ove laži. Uzvišenog Allaha molimo da kazni smutljivce kaznom koju zaslužuju, a da muslimanima podari dovoljno mudrosti i razboritosti kako nikada sebi ne bi dopustili da budu učesnici u širenju gnusnih laži i potvora.

 


Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5835