Vijestiiiiii

S. Arabija: U nacionalnoj kampanji za Somaliju skupljeno 42 miliona dolara

426views

Minber.ba – U Saudijskoj Arabiji je od ponedjeljka kroz nacionalnu kampanju za pomoć somalijskom narodu prikupljeno preko 160 miliona saudijskih rijala (42 miliona dolara), uz tone prehrambenih artikala, kućnih potrepština i medicinskog materijala.

Kralj Abdullah je potakeo kampanju sa ličnom donacijom od 20 miliona rijala (5,3 miliona dolara), princ Sultan bin Abdulaziz  je donirao 10 miliona rijala (2,6 miliona dolara) i princ Nayef bin Abdulaziz 5 miliona rijala (1,3 miliona dolara)

Hiljade građane su također donirale milione saudijskih rijala. U kampanji su učestvovali i sportski klubovi, među njima Al Hilal, Al Itihad, Al Ahli, Al Chabab and Al Nasr, koji su donirali po 100.000 rijala (26.000 dolara).

Kampanja je posebno zaživjela nakon što je vrhovni muftija Abdulaziz bin Abdullah Alu Šejh zajedno sa svojom porodicom donirao 100.000 rijala i izdao fetvu kojom se dozvoljava davanje zekata za siromahe u Somaliji.

Kampanja je produžena do utorka nakon čega će donacije biti sortirane i distribuirane u skladišta, odakle će ubrzo biti dostavljena somalijskom narodu.

Izvor: Arabnews.com

Za minber.ba preveo i prilagodio: E.D.

(Minber.ba)