Vijestiiiiii

Sarkozy: Moguć je “preventivni napad” na Iran

400views

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) upozorio je danas Iran na mogućnost “preventivnog napada” na njegove nuklearne objekte ako ostane pri svojim ambicijama u toj oblasti, ali je i priznao da bi takva operacija mogla da izazove “veliku krizu”.

“Vojne nuklearne ambicije Irana postaju sve veća prijetnja i mogla bi da dovede do preventivnog napada na iranske ciljeve, što bi izazvalo veliku krizu, koju Francuska ne želi ni po koju cenu”, poručio je Sarkozi na godišnjoj ambasadorskoj konferenciji u Francuskoj.

On nije naveo zemlje koje bi mogle da učestvuju u tom preventivnom napadu na iranske ciljeve i pozvao je na dalje pooštravanje sankcija Iranu.       

“Iran odbija da ozbiljno pregovara. On stalno preduzima nove provokacije. Suočena s tim izazovom, međunarodna zajednica mora da pruži vjerodostojan odgovor. Ona to može da učini, ako demonstrira jedinstvo, čvrstinu i pooštri sankcije. Pogrešno bi bilo potcijeniti situaciju”, rekao je Sarkozi.

Zapad smatra da Iran nuklearni program provodi u vojne svrhe, dok Teheran to negira, tvrdeći da je njegov cilj proizvodnja struje.

(Srna)