Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Sarajevo: Turska za izbjeglice donirala milion eura

338views

Republiku Tursku na Donatorskoj konferenciji o izbjeglicama koja je u toku u Sarajevu, predstavio je ministar razvoja Dževdet Jilmaz.. On je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovom značajnom događaju, te pohvalio napore koje su partnerske zemlje i međunarodna zajednica uložili u rješavanje problema izbjeglica i raseljenih lica na Balkanu.

Jilmaz je napomenuo da je skoro tri miliona osoba raseljeno u proteklim oružanim sukobima na Balkanu.

”Turska smatra ovu konferenciju veoma bitnom i pravovremenom. Regija je doživjela dobre odnose u smislu pomirenja i puta ka EU integracijama. Sveobuhvatna regionalna saradnja veoma je bitna za budućnost ove regije”, dodao je Jilmaz.

Turski ministar razvoja je naglasio kako inicijativa o održavanju Donatorske konferencije pokazuje kako regija ima volju i ulaže napore u rješavanju problema izbjeglica i raseljenih lica.

”Turska želi vidjeti ulogu Balkana u održavanju prosperiteta. Smatramo da je potrebno trajno rješenje za izbjeglice i raseljena lica, koje će doprinijeti rekonstrukciji Balkana, kako bi postao model za cijeli svijet. Ovaj projekat će zatvoriti jaz između ljudskih potreba i doprinijeti pomirenju i stabilnosti u regionu”, rekao je Jilmaz.

Na kraju svog izlaganja, Jilmaz je dodao da će Turska podržati projekat Regionalnog stambenog fonda sa iznosom od milion eura u vidu političke podrške programu, kao i da će njegova zemlja nastaviti da pomaže BiH u implementaciji aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bi se izbjeglice mogle vratiti u svoje zemlje.

(Anadolija)