Vijestiiiiii

Koliko će šehidskih porodica morati na ulicu zbog srbijanskih oficira?

371views

Advokati koje su bivši oficiri JNA angažirali u Srbiji spremili su za Strasbourg još  897 tužbi protiv države BiH •  Država šuti, Sarajevski kanton pokušava odbraniti stanove u kojima žive i stradalnici rata

Prema pouzdanim, provjerenim informacijama Oslobođenja, Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu će uskoro odlučiti o tužbama 61 oficira JNA koji od države Bosne i Hercegovine traže da im vrati njihove prijeratne stanove u Sarajevu. Uzgred i provjereno, advokati koje su bivši oficiri JNA (svi živjeli u Sarajevu op. a) angažirali u Srbiji, spremili su za spomenuti sud još 897 tužbi protiv države BiH.

Posao za pravne eksperte

Nadaju se, i oni će poput oficira JNA Branimira Đokića uspjeti u nakani da vrate stan ili uzmu novce. Đokiću je, podsjetimo, odlukom Suda u Starsbourgu, država BiH (zato što nije bila u mogućnosti vratiti mu stan) bila dužna u roku od tri mjeseca isplati 60.000 eura na ime materijalne i 5.000 eura nematerijalne štete, kao i 200 eura za sudske troškove. Đokić je, naravno, te novce već strpao u džep. Podsjetimo, prije rata je Đokić na ime tog stana uplatio manje od 2.500 sadašnjih eura.

Stoga i ne čudi da je Ministarstvo za boračka pitanja Sarajevskog kantona (KS) uz suglasnost Vlade KS-a za danas, u Domu Oružanih snaga BiH, zakazalo pripremni sastanak za održavanje okruglog stola koji će za temu imati status stanova koje koriste porodice šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca poslije presude u Strasbourgu – slučaj Đokić – implikacije na FBiH.

(Oslobođenje)