Vijesti

Saradnja između ISIS-a i Assadovog režima na polju prirodnog gasa i električne energije

356views

Osim što režim sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada kupuje naftu od terorističke organizacije ISIS, postoji saradnja i dogovor o zajedničkom korištenju infrastrukture potrebnu za distribuciju prirodnog gasa i električne energije , javlja Anadolu Agency (AA).
ISIS time što ne obustavlja Assadov dovod gasa i električne energije, iako ima mogućnost za to, podržava nastavak Assadovog režima.

Ova saradnja privukla je pažnju i turskih obavještajnih jedinica koje su pratile sigurnosne kanale sirijske vojske.

Kako od sigurnosnih izvora doznaje novinar AA, na naftnim postrojenjima i plinovodu u mjestu Deir ez-Zor, koje kontrolira ISIS pričinjena je veća materijalna šteta tokom ruskih bombardovanja izvedenih u drugoj polovici novembra.

Šteta je pričinjena i na plinovodima sirijskog režima, Za manje od sedam dana režimske snage poslale su ekipu na to područje da popravi nastalu štetu na plinovodu.

Iz vojnog stožera jedinicama ISIS-a u mjestima Serde, Al Jaffraha i aerodroma Deir ez-Zor koji se nalaze u blizini pogođenog područja naređeno je da ne otvaraju vatru na ekipu koja će ući na područje koje kontrolira ISIS i popraviti štetu na plinovodu.

Ovaj primjer pokazuje da je i ranije postojala slična saradnja između režima i terorističke organizacije.

“Ukoliko otvorimo vatru (na one koji će popraviti plinovod), cijela Sirija će ostati bez električne energije” navedeno je u upozorenju i dodano da “postoji sporazum o popravci plinovoda potrebnog za električnu energiju”.

O saradnji između ISIS-a i Assadovog režima sve više se govori u javnosti. Tako je ranije stručnjak sa Bliskoistočnog instituta iz Washingtona Zubeyir Ikbal izjavio je da niti jedna zemlja osim Sirije ne kupuje naftu od terorističke organizacije ISIS. Električna energija u Siriji dobiva se preradom prirodnog gasa, za što su potrebni ispravni plinovodi.

(AA)