Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Saopštenje Kabineta reisu-l-uleme u povodu dešavanja u i oko Mešihata IZ u Srbiji

344views

Islamska zajednica u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru, prema Ustavu Islamske zajednice u BiH, organski je dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Reisu-l-ulema će poduzimati sve što je u okviru njegovih nadležnosti u cilju osiguravanja punog jedinstva Islamske zajednice, štiteći interese islama i muslimana. Povodom tenzija koje se ovih dana unose u rad Islamske zajednice u Srbiji, reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović poziva imame koji su ranije istupili iz jedinstvene Islamske zajednice da osiguraju njeno jedinstvo, razgovorima koji za osnovu imaju njihov status koji su u Zajednici imali početkom 2007. godine.

Osnova za dalje razgovore je priznavanje da na području Srbije postoji jedna jedinstvena zajednica sa sjedištem u Sarajevu na čelu sa Reisu-l-ulemom, Saborom i Rijasetom.

Reisu-l-ulema poziva ulemu i pripadnike Islamske zajednice da svojim djelovanjem doprinose očuvanju vrijednosti jedinstva dina i ummeta, a od državnih organa Republike Srbije očekuje poštivanje principa ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica i njihove samostalnosti i odvojenosti od države, kaže se u saopštenju Kabineta reisu-l-uleme u povodu dešavanja u i oko Mešihata IZ u Srbiji.

(rijaset.ba)