Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Aktuelno

Saopćenje povodom izjave kardinala Puljića

398views

Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u povodu izjave vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića u Australiji, izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

Devetog  januara  2012. godine reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je posjetio Ured nadbiskupa vrhbosanskog Vinka kardinala Puljića i zadržao se sa njim u dužem prijateljskom i komšijskom razgovoru. Tim povodom je izdato i zajedničko saopćenje u kojem su dva vjerska poglavara pozvali na dijalog, smirivanje tenzija u društvu i istaknuli da njihovo zajedničko djelovanje na širenju međuvjerskog dijaloga ima europski i svjetski značaj, ako se zna da je reisu-l-ulema Cerić aktivni sudionik Muslimansko-katoličkog foruma na svjetskoj razini te da je Saint Egidio, katoličko udruženje iz Rima, odlučilo da ove godine u septembru održi svoj godišnji međunarodni susret za mir u Sarajevu. Vijest o susretu reisu-l-uleme i kardinala u Sarajevu primljena je sa dobrodošlicom i olakšanjem, kako među domaćim tako i međunarodnim posmatračima.

Kardinal Puljić se nije ni jednom riječju požalio reisu-l-ulemi na težak ili neravnopravan položaj katolika u Sarajevu, niti je spominjao broj izgrađenih džamija, niti je brojao koliko ima „vehabija” u našoj zemlji. A mogao je vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić sve to prijateljski i komšijski kazati reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću, koji ga je posjetio u njegovom domu i na taj način mu ukazao poštovanja i priliku da mu kaže sve što mu je na srcu i oko džamija u Sarajevu, i oko „vehabija”, i oko islamizacije Bošnjaka, i oko „vraćene” imovine muslimanima, i oko „škola i drugih sfera društvenog života”, pa i oko položaja muslimana i katolika ne samo u Sarajevu, već u Mostaru, Stocu, Prozoru, Banja Luci itd. Mogao je to kardinal Puljić sve kazati reisu-l-ulemi dr. Ceriću i čuti njegovo mišljenje o svim tim pitanjima, onako u duhu kolegijalne i komšijske solidarnosti i dobre volje.

Umjesto toga vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić je otišao u humanitarnu, odnosno misionarsku katoličku organizaciju „Pomoć crkvi u nevolji” (ACN), u Blektaunu u Australiji, da optuži svoj grad, svoju zemlju i svoje komšije muslimane Bošnjake zbog toga što podižu džamije, što među njima ima između 3.000 i 5.000 „vehabija”, ali državna vlast nema hrabrosti da ih „očisti”, kao što su imale one vlasti što očistiše muslimane Bošnjake iz Prozora, Stoca, Mostara, Čapljine, Livna itd. Kardinal je optužio svoje komšije muslimane Bošnjake, što će reći Islamsku zajednicu u Bošnjaka, za islamizaciju Bošnjaka, koji su skoro bili pristali na deislamizaciju tokom proteklih nekoliko decenija. Proces deislamizacije Bošnjaka je, na žalost kardinala Puljića, zaustavljen. A zaustavili su ga muslimani koji su preživjeli genocid, logore Gabele, Heliodroma i drugih mjesta, koji su prolazeći kroz golgotu stradanja i mučenja vratili svoj ponos na islam, na svoje ime, na svoju tradiciju, na svoju kulturu, na svoju zemlju, koji ne daju na sebe, koji se uspješno brane od deislamizacije tako što prihvataju da uče o islamu i da ga prakticiraju, pa im je islamizacija draga. Mogao je kardinal Puljić obavijestiti svoju braću katolike u Blektaunu u Australiji o broju ubijenih muslimana Bošnjaka u Ahmićima, mogao ih je informirati o tome ko je srušio Stari most u Mostaru, mogao im je kazati i broj musliman Bošnjaka koji su bili zatočeni u logorima po Hercegovini koje su držali Hrvati katolici, mogao je kardinal Puljić svojoj braći kazati i broj optuženih katolika Hrvata za ratni zločin u Bosni i Hercegovini. I, naravno, mogao se kardinal Puljić pohvaliti svojoj braći u Australiji da je završio projekat ukupne površine od 5.365,99 metara kvadratnih, a da Rijaset Islamske zajednice još uvijek nije podigao svoje sjedište, iako je „muslimanima vraćena sva imovina”.

Žao nam je, ako je tačno to što su mediji prenijeli, što je kardinal Puljić na takav način predstavio svoj grad, svoju zemlju i svoje komšije svojoj braći katolicima u inozemstvu i na taj način pokazao dva lica, jedno za međunarodnu a drugo za domaću javnost. Ljubav je bolja od mržnje; istina je sigurnija od laži. No, unatoč svemu Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ostaje dosljedna svome obećanju da se u Sarajevu, ako Bog da, održe međunarodni susreti za mir i na taj način pokaže i demantira sve tužbe i optužbe koje nas ovih dana pogađaju sinhronizirano i od istočnog i od zapadnog susjeda. Muslimani Bošnjaci će s ponosom i ljubavlju prema svome i poštovanjem prema drugome, ako Bog da, ostati i opstati u svojoj vjeri i na svojoj zemlji. A svačije optužbe i neistine neka povijest bilježi, a Bog sve zna i sve čuje, kaže su u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U prilogu donosimo i izjavu kardinala Puljića koju prenosimo u cijelosti:

BiH: Sarajevski kardinal traži ravnopravan tretman za katolike

Piše: Eva-Maria Kolmann

– Katolici u BiH bi trebali imati ravnopravan tretman. To je bio zahtjev koji je kardinal Vinko Puljić uputio prilikom posjete međunarodnom sjedištu crkvene humanitarne organizacije „Church in Need” (ACN). „Na polju zapošljavanja, obrazovanja i drugih sfera društvenog života katolici su sistematski dovedeni u neravnopravan položaj”, izjavio je kardinal. A cilj je primorati ih da napuste zemlju. Crkvena zemlja i građevine koji su oduzeti za vrijeme komunizma još uvijek nisu vraćeni, a dozvole za gradnju novih crkava su predmet višegodišnjeg odlaganja. Vlada „ne pokazuje zainteresiranost da Katoličkoj crkvi vrati njenu imovinu”. Međutim, muslimanska imovina je vraćena.

66-godišnji kardinal se sa zabrinutošću osvrnuo i na pojačanu islamizaciju Bosne i Hercegovine. Muslimanski centri i džamije su petrodolarima iz Saudijske Arabije izgrađeni na mnogim mjestima. Proteklih godina, samo u Sarajevu je izgrađeno najmanje 70 novih džamija. U BiH već ima 3.000-5.000 vehabija (pripadnika radikalnog sunitskog pokreta koji je i službeni u Saudijskoj Arabiji), koji teže da steknu značajniji uticaj u društvu. „Niko iz vlade nema hrabrosti da nešto poduzme u vezi ovih dešavanja”, kazao je Puljić.

Katolička crkva je jedina snaga u društvu koja nastoji da različite populacione grupe i religije žive u miru i ravnopravnosti, kazao je kardinal. „Mi smo manjina, ali smo mi konstruktivna snaga koja želi da doprinese uspjehu društva.” 40% bh. populacije su muslimani dok nekih 31% čine sljedbenici Srpske pravoslavne crkve. Ostatak čine pripadnici drugih vjerskih zajednica. Katolici čine nekih 10% populacije. Od 820.000 katolika koliko ih je bilo u BiH prije rata 1992-1995. godine ostalo ih je samo 460.000, a kardinal je izjavio da je talas migracije još uvijek prisutan.

 

Bosnia – Herzegovina: Archbishop of Sarajevo demands equal treatment for Catholics

By Eva-Maria Kolmann

Catholics in Bosnia-Herzegovina should be treated equally. This was the demand expressed by Vinko Cardinal Puljic, the Archbishop of Sarajevo, during a visit to the international headquarters of the Catholic charity Aid to the Church in Need (ACN).
In the employment market, in schools and in other spheres of social life, Catholics are systematically disadvantaged, he reported. The aim is to persuade them to leave the country. Church lands and buildings that were confiscated during the period of Communism have not been returned, and building approvals for churches are subjected to years of delay. The government “has no interest in giving the Catholic Church back its property”. Muslim property has been returned, however.

The 66-year-old Cardinal observes the growing Islamisation in Bosnia-Herzegovina with concern. Muslim centres and mosques have been built in many places with petrodollars from Saudi Arabia. In recent years, at least 70 new mosques have been built in Sarajevo alone. There are already 3,000-5,000 Wahhabis (members of a radical Sunni religious movement which is the official religion in Saudi Arabia) in the country, seeking to gain influence within society. “Nobody in the government has the courage to do anything to prevent this development,” said Puljic.

The Catholic Church is the only force in society that strives for the different population groups and religions to live together in peace and equality, the Cardinal said. “We are a minority, but we are a constructive force that wishes to make a contribution to the success of society.”
40% of the population are followers of Islam, and some 31% belong to the Serbian Orthodox Church. The remainder belong to other religious communities. Catholics still account for some 10%. Of the 820,000 Catholics who lived in Bosnia-Herzegovina before the war between 1992 and 1995, only 460,000 remain. The Cardinal reported that the wave of emigration is continuing.

(http://members4.boardhost.com/acnaus/msg/1326937022.html)

(rijaset.ba)


Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865