Vijestiiiiii

Saifu Gadafiju će suditi u Tripoliju

293views

Tri mjeseca nakon što je uhićen u libijskom dijelu Sahare odjeven kao beduin, Saif al-Islam se nalazi na tajnoj lokaciji u sjeverozapadnom gradu Zintanu .

U razgovoru za agenciju Reuters Mustafa Abdul Džalil je rekao da vlasti dovršavaju gradnju zatvora u središtu Tripolija, započetu u vrijeme Gadafijeve vlasti, u koji će Saif al-Islam biti premješten.

“U ovom ga se trenutku ispituje, a njegovo će suđenje početi čim zatvor bude spreman”, rekao je Abdul Džalil. “Ne mogu dati tačan vremenski okvir u sedmicama, ali sigurno neće biti više od dva mjeseca”.

Zapovjednici u Zintanu kažu da su Saifa al-Islama zadržali u svom gradu umjesto da ga predaju Tripoliju kako bi ga poštedjeli sudbine njegova oca.

Saifu al-Islamu će se suditi u Tripoliju za ubistva i silovanja, a ako ga se proglasi krivim može biti osuđen na smrtnu kaznu. Međunarodni kazneni sud u Hagu optužio ga je za zločine protiv čovječnosti, ali Libija kaže da će mu se suditi u domovini. “Božjom voljom, Saif al-Islam Gadafi imat će pošteno suđenje kao i svi optuženi u ovom slučaju”, rekao je Abdul Džalil.

(Hina)