Vijestiiiiii

Saddamov zamjenik poziva Iračane na pobunu

434views

Potpredsjednik i visoki zvaničnik vlade nekadašnjeg iračkog predsjednika Saddama Husseina, Izzat Ibrahim al-Douri, koji je na slobodi, pojavio se, prvi put od 2003. godine, na video snimku postavljenom na internetu i pozvao Iračane da se suprotstave vladi u Bagdadu.

Baath partija, vladajuća u vrijeme Husseinove ere, ranije je saopćila da je Douri (70) umro 2005. godine, ali su se 2006, 2008. i 2010. pojavile audio poruke koje su pripisane njemu.

Video snimak, u trajanju od sat vremena, postavljen je na internet na 65. godišnjicu osnivanja Baath partije, koja je došla na vlast u Siriji 1963, a u Iraku 1968. godine, u oba slučaja poslije puča.

Snimak, koji je prenio Reuters, prvobitno je objavljen na internetskoj stranici povezanoj sa Baath partijom i nije bilo moguće provjeriti njegovu autentičnost.

‘Historijski rat’

Na početku snimka, muškarac u uniformi najavljuje Dourija i naziva ga “visokim komandantom džihada i oslobođenja … i generalnim sekretarom Baath partije”.

Zatim se pojavljuje sam Douri, koji poruku čita sa papira, dok mu ruke drhte.

“Naša Baath partija, na svoju 65. godišnjicu, nalazi se u historijskom ratu. Tim povodom pozivam sve odbrambene islamske snage da se bore za oslobođenje Iraka”, rekao je Douri na snimku.

Douri je govorio i o Siriji i osudio reakciju arapskih zemalja protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

Više od milion dolara ponuđeno je za informacije koje bi dovele do hapšenja Dourija, navodi se  na internetskoj stranici koju uređuje Biro za diplomatsku sigurnost američkog State Departmenta.

(AJ Balkans)