Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

SAD zatražile od Grčke da odbije prolaz ruskih aviona prema Siriji

379views

Sjedinjene Američke Države su zatražile od Grčke da ne odobri ruskim avionima koji vrše isporuku u Siriju korištenje svog zračnog prostora -saopćio je u ponedjeljak jedan izvor iz grčkog ministarstva vanjskih poslova, naglasivši da njegova zemlja trenutno razmatra ovaj zahtjev.

– Primili smo zahtjev u subotu i razmatramo ga – rekao je zvaničnik grčke diplomatije, želeći da bude neimenovan.

Rusija je zatražila od Grčke prolaz za dva aviona između 1. i 24. septembra, dodao je on.

Američki državni tajnik John Kerry je u subotu pozvao svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova kako bi izrazio “zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država” u pogledu eventualnog vojnog angažovanja Moskve u Siriji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je naglasio da “ruska strana nije nikada krila da isporučuje vojnu opremu sirijskim vlastima u borbi protiv terorizma”, saopćila je u ponedjeljak ruska diplomatija.

U petak je ruski predsjednik Vladimir Putin kazao da je još rano govoriti o vojnom angažmanu Rusije u Siriji u pogledu borbe protiv Islamske države.

-Rano je reći da smo spremni da idemo tamo odmah – rekao je Putin, podsjetivši, međutim, da Moskva već duže vremena prodaje oružje režimu sirijskog predsjednika Bašara el-Assada.

(FENA)