Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

SAD traži djemično zamrzavanje izraelske kolonizacije

360views

Sjedinjene Američke Države će zatražiti od izraelske vlade djelimično zamrzavanje kolonizacije na  Zapadnoj obali nakon što američki državni sekretar John Kerry prezentira “okvirni sporazum”, javio je u srijedu izraelski vojni radio.

Pozivajući se na članove tima američkih pregovarača koji učestvuju u razgovorima s Izraelom i Palestincima, radio je precizirao da SAD želi da postigne prekid u izgradnji izoliranih kolonija. Izgradnja u velikim stambenim blokovma, koju Izrael želi da održi u okviru bilo kojeg sporazuma s Palestincima, moći će da se nastavi.

Prilikom boravka na Bliskom istoku u januaru, Kerry je objema stranama predočio “okvirni sporazum” o konačnom rješenju  pitanja o “konačnom statusu”: granice, sigurnost, status Jerusalema i palestinskih izbjeglica.

Ovaj “okvirni sporazum” će uskoro biti zvanično prezentiran.

Otkako su 29. jula počeli izraelsko-palestinski pregovori pod okriljem SAD-a, Netanyahu je uvijek odbijao zamrzavanje kolonizacije.

(Fena)