Vijestiiiiii

SAD traže strpljenje za rat u Afganistanu

412views

Američki ministar odbrane Robert Gejts zatražio je u Kabulu strpljenje za rat u Afganistanu i naveo da se vojno prisustvo SAD u toj zemlji ovog ljeta samo za malo može smanjiti zbog nestabilne situacije.
U svojoj posljednjoj posjeti Afganistanu kao šef Pentagona, Gejts je nažnačio da bi do kraja godine moglo doći do preokreta ka kraju rata protiv pobunjenika u toj zemlji.

On je ukazao da će mnogo zavisiti od toga da li će smrt vođe Al Kaide Osame bin Ladena, kojeg su prošlog meseca ubili američki komandosi u Pakistanu, omogućiti mirovne pregovore s talibanima.

“Verujem da ćemo, ako možemo zadrzati teritorije koje su zarobljene talibanima.., možda povećati bezbijednost, da ćemo biti u poziciji da do kraja ove godine imamo uspješno otvaranje ka pomirenju s talibanima”, rekao je Gejts.

On je dodao da bi promjene prije nego što se to desi bili prenagljene.

Gejts je u Kabulu govorio na konferenciji za novinare sa afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem koji je izrazio nezadovoljstvo zbog stradanja civila u vazdušnim napadima.

Karzai je takođe kritikovao noćne operacije međunarodnih snaga i pritvaranje nevinih ljudi.

Gejts, koji se s čela američkog ministarstva odbrane povlači 30. juna, razgovarao je i s komandantom snaga SAD i NATO generalom Dejvid Petreusom i američkim ambasadorom Karlom Ajkenberijem.

Odluka o smanjenju američkih trupa u Afganistanu, u kojem rat traje skoro 10 godina, očekuje se u sljedećih nekoliko nedjelja.

(Beta)