Vijesti

SAD su uzalud potrošile milijarde na Afganistan, napori propali

705views

Sjedinjene Američke Države su potrošile milijarde dolara na stabilizaciju dijelova Afganistana od 2001. do 2017. godine, a neki su napori samo pogoršali stanje, navedeno je u izvještaju Specijalnog inspektora za rekonstrukciju Afganistana.
Izvještaj tvrdi da je SAD postavio nerealistična očekivanja nakon invazije 2001. godine i precijenio svoju mogućnost da provode reforme i gradi institucije.

– Uprkos nekim herojskim naporima da se stabilizira nesigurno okruženje u Afganistanu, program je uglavnom neuspio. Do toga je došlo zbog mnogo razloga uključujući i postavljanje nerealnih ciljeva – naveo je specijalni inspektor John Sopko tokom prezentacije izvještaja.

Izvještaj navodi da je vojska tražila od humanitarnih organizacija da grade škole i infrastrukturu u područjima koja su izložena talibanima, zbog čega su mnogi projekti propali.

– Otvorili smo mogućnost za korupciju, a elita je to iskoristila, što je projekte učinilo kontraproduktivnim – navedeno je u ocjeni.

Stabilnost je trajala samo dok su američki i strani vojnici bili prisutni u odreženim područjima.

– Američke agencije su trošile daleko više novca i daleko brže nego što je bilo potrebno i nego što je Afganistan bio spreman apsorbirati – istaknuto je u izvještaju.

(FENA)