Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

SAD: Senat odobrio sporni zakon o zatvorenicima na Guantanamu

416views

Američki Senat usvojio je u četvrtak navečer budžet od 662 milijarde američkih dolara za odbranu, u koji spada i zamrzavanje dijela pomoći Pakistanu i uvođenje sankcija Iranskoj centralnoj banci, kao i dozvola neograničenih zatvorskih kazni za optužene za terorizam.

Senat, u kojem većinu imaju demokrate, glasao je 86 prema 13 za ovaj budžet, koji je dan ranije odobrio Predstavnički dom, a predsjednik Barack Obama treba ga potpisati ovog vikenda.

Ove mjere, koje predstavljaju prepreku za zatvaranje centra Guantanamo na Kubi, izazvale su protivljenje među građanskim liberalnim grupama, koje oštro kritikuju praksu da se u njemu navodni ekstremisti drže zatvoreni bez optužnice, od završetka „rata protiv terorizma“ objavljenog poslije napada na New Yorki Washington 11. septembra 2001. godine.

Obama, koji je prijetio vetom na ranije verzije ovog plana, trebao bi ga potpisati za vikend, najavio je njegov portparol Jay Carney.

(AJ Balkans)