Vijesti

SAD šalje dodatnih 1.500 vojnika u Irak

325views

Sjedinjene Američke Države šalje dodatnih 1.500 vojnika u Irak, koje bi pojačale i potpomogle iračke snage, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema riječima glasnogovornika Pentagona Johna Kirbyja, trupe neće imati borbenu ulogu, te kako će Centralna komanda američke vojske (Centcom) rasporediti dva operativna centra nedaleko od onih koji su stacionirani u Bagdadu i Erbilu.
 
Iako nije precizirao lokaciju, Kirby je kazao da će vojnici biti upućeni na sjeverni, zapadni i južni dio Iraka, a američkim vojnicima pridružit će se i drugi saveznici.
 
“Ovim formacijama će se pridružiti i koalicioni partneri, kako bi pomogli izgradnju iračkih kapaciteta”, kazao je te Kirby te dodao da će iračke snage kada budu potpuno obučene biti u stanju odbraniti svoju državu i njene građane.
 
Sredstva za obuku iračkih trupa stići će nakon što se zahtjev iračke vlade dostavi administraciji Kongresa. Ovakav potez uslijedio je nakon preporuke ministra odbrane Chucka Hagela američkom predsjedniku Baraku Obami da u dogovoru s iračkom vladom i saveznicima odbrane ključna područja od pripadnika ISIS-a.

(AA)