Stanje u Siriji

SAD razmatraju opciju naoružavanja Sirijaca

365views

Sjedinjne Države mogle bi već početkom ove sedmice donijeti odluku da li da naoružavaju sirijske pobunjenike, saopćili su u ponedjeljak američki zvaničnici, dok je državni sekretar John Kerry odgodio posjetu Bliskom istoku kako bi prisustvovao sastancima o toj temi.

Američka vlada, ipak, mjesecima je raspravljala da li da snabdijeva noružanjem pobunjenike u njihovom građanskom ratu protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i do sada se protivila tome.

Jedan američki zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman izjavio je da, iako bi se odluka da li da se  naoružavaju pobunjenici mogla donijeti još u ovoj sedmici, rasprave o tom pitanju mogle bi potrajti duže, prenosi Reuters.

Kerry je odgodio planiranu posjetu Izraelu i Palestinskim teritorijama kako bi prisustvovao sastancima u Bijeloj kući, saopćio je izvor iz Obamine administracije.

Američka i ostale vlade također analiziraju nagovještaje kako je moguće da su Asadove snage koristile hemijsko oružje, što je Obama nazvao prelaskom “crvene linije”.

 

(Fena)