Vijesti

SAD razmatra povlačenje trupa iz zapadne Afrike

459views

Ministar obrane Mark Esper planira da povuče američke trupe iz zapadne Afrike kao dio plana o premještanju gotovo 200.000 vojnika u inostranstvu, izvijestio je u utorak New York Times, prenosi Anadolu Agency (AA).

Plan uključuje i napuštanje nedavno izgrađene baze bespilotnih letjelica vrijedne 110 miliona dolara (oko 99 miliona eura) u Nigeru i obustavljanje pomoći francuskim snagama koje se bore protiv militanata u Maliju, Nigeru i Burkini Faso.

Sjedinjene Američke Države imaju od 6.000 do 7.000 vojnika u Africi, a predloženi rez bi vjerovatno bio fokusiran na nekoliko stotina američkih vojnika raspoređenih u Nigeru, Čadu i Maliju, navodi se u izvještaju.

Zvaničnici, čije navode prenosi Times, rekli su da će povlačenje Washingtona iz Afrike dovesti do sličnih planova za smanjenje američke vojne prisutnosti u Južnoj Americi, Iraku i Afganistanu.

Također se naglašava da Esper razmišlja o značajnim rezovima na Bliskom istoku, čime bi trupe i Iraku bile smanjene sa 5.000 na 2.500, te u Afganistanu sa skoro 12.000 na 8.000 vojnika.

“Nećemo špekulisati o budućim položajima snaga”, naveo je u saopštenju portparol Pentagona.

Početna odluka Pentagona o Africi očekuje se u januaru naredne godine.

(AA)