Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

SAD protiv francuskog plana za Siriju

316views

SAD se usprotivio pozivu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da se što prije primijeni plan formiranja prijelazne vlade koju bi činili sirijski pobunjenici.
Američki zvaničnici su rekli kako je još uvijek rano za takve mjere, budući da su protivnici režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada rasuti po cijeloj zemlji i još nemaju zajedničke komande.

Američki zvaničnici smatraju kako francuski prijedlog nije donesen u saradnji sa drugim zemljama koje nastoje pronaći rješenje sirijske krize i da u skorije vrijeme vlada SAD-a neće donositi paralelne stavove na Hollandeov prijedlog.
Francuski predsjednik je, naime, izjavio kako je Francuska spremna priznati eventualnu prijelaznu vladu sirijsih pobunjenika.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova SAD-a izjavila je kako je to “odluka koju oni sami moraju donijeti”, te naglasila da će SAD nastaviti podržavati opozicionare unutar i van Sirije u njihovom nastojanju na formiranju prijelazne vlade i skorašnjem okončanju sukoba.

(Anadolija)