Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

SAD prodaje tenkove Saudijskoj Arabiji

466views

Sjedinjene Američke Države su odobrile prodaju više od 130 tenkova, 20 oklopnih vozila koja se koriste u slučaju evakuacije, kao i druge opreme ukupne vrijednosti od 1,15 milijardi dolara, prenosi Reuters.

“State Department je odlučio da odobri moguću vojnu isporuku u inostranstvo u Kraljevinu Saudijsku Arabiju”, navela je u saopćenju američka Agencija za saradnju u odbrambenoj sigurnosti, prenose agencije.

Američke vlasti planiraju prodati tenkove, oklopna vozila, mitraljeze i municiju, navelo je Ministarstvo odbrane SAD-a.

State Department je u skladu s američkim propisima odobrio tu prodaju koju treba još odobriti i Kongres, dodaje se u saopćenju Pentagona.

Regionalna sigurnost

U saopćenju američkog Ministarstva odbrane navodi se da će ovaj aranžman utjecati na povećanje nivoa saradnje između zemalja.

Također, navodi se da će se aranžman pozitivno odraziti i na osiguranje regionalne sigurnosti, kao i na modernizaciju saudijske vojske.

Prema američkom zakonu, SAD ima 30 dana da blokira ovaj aranžman, iako se tako nešto dešava izuzetno rijetko, navode agencije.

(Agencije)