Vijestiiiiii

SAD povlače sve vojnike iz Iraka?

315views

Američka administracija odustaje od planova da i po isteku planiranog roka krajem ove godine, zadrži trupe u Iraku, javio je Asošijeted pres.

Viši zvaničnik administracije u Vašingtonu, koji je želio da ostane anoniman, potvrdio je da će do 31. decembra sve američke trupe napustiti Irak, osim oko 160 vojnika koji su u sastavu ambasade u Bagdadu.

Pentagon je ranije razmatrao mogućnost da u Iraku zadrži oko 5.000 vojnika kako bi nastavili da pružaju obuku iračkoj vojsci i da joj pomažu u bezbjednosnim zadacima.

Jedan neimenovani vojni zvaničnik rekao je za AP da bi, i pored potpunog povlačenja, ograničene američke vojne misije mogle biti upućene u Irak radi poslova obuke, ako kasnije bude zatrebalo.

Posljednjih mjeseci, SAD su sa iračkim vlastima diskutovale o mogućnosti i uslovima da tamo zadrže određeno vojno prisustvo. Iračani, međutim, nisu pristajali da u tom slučaju američkim vojnicima daju pravni imunitet pred iračkim sudovima, na čemu su Amerikanci insistirali.

SAD su u avgustu prošle godine povukle posljednje borbene jedinice iz Iraka i tamo zadržale oko 50.000 trupa u, kako je objašnjeno, savjetodavnoj ulozi, a čije prisustvo treba da se okonča do kraja ove godine.

(Tanjug)