Vijesti

SAD povlači vojnu pomoć Mijanmaru zbog egzodusa Rohinja

844views

Sjedinjene Američke Države saopćile su kako povlače vojnu pomoć jedicinama i oficirima iz Mijanmara, umiješanim u nasilje protiv manjinskih Rohinja muslimana koje je izazvalo egzodus ogromnih razmjera i humanitarne krize.
U objavi kaznenih mjera, glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert izrazila je veliku zabrinutost SAD-a zbog nedavnog razvoja događaja u mijanmarskoj državi Rakhine i zbog „nasilnog, traumatičnog zlostavljanja koje su pretrpjele Rohinje i druge zajednice“, prenosi AFP.
Ona je dodala kako je neophodno da odgovaraju svi koji su umiješani u zločine.
Stotine hiljada izbjeglica
Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je ranije kako SAD smatra da je vojno rukovodstvo Mijanmara odgovorno za dešavanja u toj azijskoj državi.
On je rekao da, ukoliko se ispostavi da su izvještaji o zločinima nad Rohinja muslimanima u Mijanmaru tačni, onda odgovorni trebaju odgovarati.
Više od 600.000 pripadnika ove manjinske muslimanske etničke grupe pobjeglo je od nasilja u sjevernoj mjanmarskoj državi Rakhine od augusta, čime je ukupan broj Rohinja izbjeglica u Bangladešu porastao na približno 900.000, uključujući one koje su pobjegli prije posljednjeg talasa nasilja.
(Agencije)