Vijestiiiiii

SAD pojačavaju vojno prisustvo u Zaljevu

295views

SAD planiraju da pojačaju vojno prisustvo u Zaljevu poslije povlačenja trupa iz Iraka, koje je najavio američki predsjednik Barak Obama, objavio je danas “Njujork tajms”.

Pozivajući se na neimenovane zvaničnike i diplomate, list navodi da SAD pregovaraju sa Kuvajtom o mogućem stacioniranju novih borbenih jedinica koje bi mogle brzo da reaguju u slučaju pogoršanja bezbjednosne situacije u Iraku ili vojnog sukoba sa Iranom.

Obama je 21. oktobra odlučio da povuče sve vojnike iz Iraka do kraja godine, a pojedini američki vojni oficiri i diplomate su izrazile zabrinutost da bi povlačenje moglo da izazove nestabilnost u regionu.

Poslije skoro devet godina provedenih u Iraku, i pogibije više od 4.400 američkih vojnika, Obama je rekao da će posljednji američki vojnik napustiti tu zemlju uzdignute glave, podsjetila je agencija AFP.

“Tajms”, takođe, navodi da američka administracija nastoji da pojača postojeće vojne veze sa svim članovima Savjeta za saradnju u Persijskom zalivu – Saudijskom Arabijom, Kuvajtom, Bahreinom, Katarom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanom.

(Tanjug)