Vijestiiiiii

SAD poduzima odgovarajuće mjere za rješenje krize u BiH

319pregledi
Sjedinjene Države nisu zadovoljne stanjem u Bosni i Hercegovini 14 godina nakon Dejtonskog sporazuma i poduzet će odgovarajuće korake, uključujući punu podršku visokom predstavniku međunarodne zajednice, kako bi ostvarile napredak, izjavio je pomoćnik američke državne tajnice za evropske poslove Filip Gordon (Philip)

– Nismo zadovoljni sa stanjem u BiH 14 godina nakon Dejtona. Zaključak jedne poštene procjene je da se BiH ne kreće naprijed kako bi željeli, već ustvari čini i neke korake unatrag, rekao je Gordon juče, svjedočeći pred Pododborom za Europu, Odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa.

Naglasio je kako je potpredsjednik SAD-a Džozef Bajden (Joseph Biden), prilikom nedavne posjete Sarajevu, jasno pozvao sve strane na prevladavanje nacionalizama koji dijele BiH i ugrožavaju stabilnost regije u cjelini.

Govoreći o podršci SAD-a Dejtonskom sporazumu i mogućnosti da se on modificira uz suglasnost svih strana kako bi odrazio politički napredak, Gordon je istaknuo da “BiH mora ostati jedinstvena”, te da SAD neće priznati pokušaje da se odstupi od toga.

– Poput zamora s proširenjem EU, postoji i određeni  međunarodni zamor s BiH, rekao je Gordon.

Visoki predstavnik za BiH, prema njegovim riječima, nije uvijek imao dovoljnu političku podršku za suočavanje s ozbiljnim izazovima.

– Mi nastojimo ojačati visokog predstavnika. On mora imati političku podršku kako bi mogao zadržati BiH na pravom putu. SAD želi čvrsto stajati iza Dejtonskog ustava i u suradnji s europskim saveznicima vratiti BiH na pravi put, te osigurati da se srpski nacionalizam ne isplati, rekao je Gordon.

Gordon je, također, izrazio punu američku podršku primanju u NATO i EU – BiH, Makedonije, Crne Gore, te Srbije, podsjećajući da je potpredsjednik Bajden, prilikom nedavne posjete Beogradu, pozvao tamošnje vlasti na hapšenje dvojice posljednjih haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

 
(Onasa)