Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

SAD optužile Iran da transportuje oružje u Siriju

372views

SAD izrazile su zabrinutost da iranski teretni avioni preko  Iraka transportuju oružje u Siriju. 

“Zabrinuti smo zbog prelijetanja iranskih aviona iznad Iraka, vjerovatno u pravcu Sirije”, rekla je portparol Stejt departmenta Victorija Nuland novinarima.

Ona je dodala da SAD i druge zemlje sarađuju sa Bagdadom kako bi  tačno znali kakav se teret prebacuje preko iračke teritorije.

Nuland kaže  da je izvoz iranskog oružja podložan embargu UN. “Bilo kakvo oružje poslato sirijskom režimu bilo bi iskorišteno u brutalnoj represiji nad svojim narodom”, navodi  ona.

Irački premijer Nuri al Maliki rekao je juče da se iranskim avionima transportuje isključivo  humanitarna pomoć.

“Irak ne dozvoljava da njeno nebo ili kopno budu prolaz za oružje u bilo kom smjeru, i od bilo koga”, rekao je Maliki.

SAD su posljednjih mjeseci zahtijevale od Bagdada da zaustavi iranske letove ili dozvoli pregled letjelica, piše “Washingtin Times”, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

U utorak je, iranskom teretnom avionu, koji je letio  u pravcu grada Alepo u Siriji, naloženo da sleti u Turskoj zbog zabrinutosti da, možda, prenosi oružje. Avionu je  dozvoljen let kada je utvrđeno da je prevozio 150 tona hrane.

(Srna)