Stanje u Siriji

SAD ograničio kretanje sirijskog ambasadora

292views

Sjedinjene Američke Države su ograničile kretanje sirijskog ambasadora u Ujedinjenim narodima  Bashara Jaafarija i to na područje od 40 kilometara unutar grada New Yorka, saopćio je State Department.

Ova odluka je uslijedila nakon pritužbi Amerikanaca sirijskog porijekla da je ambasador Jaafari putovao širom SAD-a i propagirao podršku Vladi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, naveo je AP.

 

“Dostavili smo diplomatsku notu stalnom predstavniku sirijske misije u UN-a u New Yorku, informišući ga da mu se radijus putovanja ograničava na 40 kilometara”, izjavila je glasnogovornica  State Departmenta Jen Psaki.

Podgrijavanje podjela

Nota je dostavljena krajem februara, rekla je novinarima.

Izaslanici nekih drugih država u UN-u, također se suočavaju sa sličnim ograničenjima, kazala je Psaki, a među njima su izaslanici Irana i Sjeverne Koreje, preneo je AFP.

Koalicija za demokratsku Siriju, udruženje Amerikanaca sirijskog porijekla, pozdravila je odluku State Departmenta, optužujući ambasadora da je svojim javnim nastupima pokušao podgrijati vjerske podjele među Sirijcima.

(AJB)