Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

SAD odmrzla 700 miliona dolara pomoći Afganistanu

426views

Na međunarodnoj konferenciji posvećenoj Afganistanu u Bonu državna tajnica SAD Hillary Clinton danas je najavila odmrzavanje sredstava najsiromašnijoj zemlji na svijetu.

“Sa zadovoljstvom mogu da objavim da će se Amerika ponovo pridružiti partnerima u finansiranju Afganistanskog fonda za rekonstrukciju”, izjavila je Clinton.

Godišnja pomoć u iznosu od 700 miliona dolara koju je Amerika uplaćivala kvartalno, stopirana je tokom juna zbog neregulisanosti u finansijskom sektoru gdje su sada primjetna poboljšanja, prenijele su agencije.

“Možete računati na nas i poslije planiranog povlačenja naših trupa 2014. godine”, rekla je Clinton i dodala da bi međunarodna zajednica bila gubitnik ako bi teroristi ponovo preuzeli kormilo zemlje.

Kabulu je na konferenciji poručeno da će nastaviti da dobija pomoć u daljoj demokratizaciji društva i sprovođenju neophodnih ekonomskih reformi.

Američka administracija najavila je da će sredstva Afganistanu odmrznuti Japan, Evropska unija i Australija, ali nisu mogli da preciziraju datum uplate novca Afganistanskom fondu za rekonstrukciju.

(Tanjug)