Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

SAD obustavlja finansiranje UNESCO-a, EU protiv “ishitrenih odluka”

257views
State Department saopćio je u ponedjeljak navečer da su SAD obustavile finansiranje Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UN-a (UNESCO) zbog prijema Palestine u punopravno članstvo te organizacije.

Predstavnica za štampu State Departmenta Victoria Nuland izjavila je novinarima u Washingtonu da SAD nisu imale drugog izbora, nego da prekinu finansiranje, u skladu s američkim zakonom, prenosi Reuters.

Washington, zbog toga, u novembru neće obaviti transfer 60 miliona dolara UNESCO-u.

UNESCO je specijalizirana organizacija u sistemu Ujedinjenih naroda, utemeljena 1945. godine. Glavni cilj je doprinos miru i sigurnosti promovirajući saradnju među narodima na područjima obrazovanja, nauke i kulture u cilju unapređenja općeg poštovanja pravde, vladavine zakona, ljudskih prava i temeljnih sloboda.


Evropska unija pozvala je ranije sve zemlje članice UESCO-a da nastave da podržavaju tu organizaciju i da ne donose “ishitrene odluke” poslije glasanja za prijem Palestine kao punopravnog člana.

“Treba sve da učinimo da izbegnemo štetne posljedice za djelovanje ove organizacije Ujedinjenih nacija koja je stavila mir, iskorijenjenje siromaštva i trajni razvoj i dijalog među kulturama u centar svog rada”, rekao je portparol šefice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

(FENA/Sarajevo-x.com/RSE)