Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

SAD: Nećemo priznati nikakvu federalnu jedinicu na sjeveru Sirije

401views

State Department je saopćio da Sjedinjene Američke Države (SAD) neće priznati nikakvu autonomnu ili poluautonomnu regiju.
Saopćenje je uslijedilo nakon tvrdnji da PYD, sirijski ogranak terorističke organizacije PKK, na sjeveru Sirije planira proglasiti federalnu jedinicu.

Podsjećamo, portparol uticajne političke stranke sirijskih Kurda izjavio je da njegova frakcija planira proglasiti saveznu jedinicu u sjevernoj Siriji. Nawaf Khalil iz Demokratske unije izjavio je da ova stranka ne lobira za isključivo kurdsku regiju, ali da želi vidjeti da se “model federalizma primjenjuje u cijeloj Siriji”

Sirijski ambasador u UN-u odbacio je planove sirijskih Kurda. Bashar Ja’afari, koji također predvodi sirijski vladin tim na pregovorima koji su u toku u Ženevi, izjavio je da pregovori u Švicarskoj imaju za cilj da raspravljaju o jedinstvu Sirije.

(AA)