Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

SAD mijenjaju svoj odnos prema Muslimanskom bratstvu

418views

Minber.ba – Uvidjevši da će Muslimansko bratstvo ostvariti uvjerljivu pobjedu na egipatskim izborima, SAD su počele mijenjati svoj dosadašnji pristup i politiku prema tom pokretu.

Bilo bi “sasvim nepraktično” ne surađivati s Bratstvom “zbog američke sigurnosti i regionalnih interesa u Egiptu”, izjavio je za The New York Times visoki službenik američke administracije uključen u oblikovanje nove politike prema tom pokretu.

“Ne čini mi se da postoji bilo koji drugi način da se to učini, osim da se uključi sa strankom koja je pobijedila na izborima.”

Stranka slobode i pravde, politička stranka Muslimanskog bratstva, je osvojila oko polovinu ukupnih poslaničkih mjesta.

“Bili su vrlo specifični o prenošenju jedne umjerene poruke – o regionalnoj sigurnosti i domaćim pitanjima, kao i ekonomskim pitanjima”, rekao je američki dužnosnik.

“Vi zasigurno morate shvatiti kako da se nosite s demokratskim vladama koje ne zastupaju svaku politiku ili vrijednost koju vi imate,” rekao je senator John Kerry, predsjednik Odbora za vanjske odnose.

Prošlog mjeseca se senator Kerry, zajedno sa ambasadorom Anne W. Patterson, susreo sa liderima Bratstva u Kairu.

On je rekao da su čelnici Bratstvo tokom sastanka izrazili želju za saradnjom sa SAD-om i drugim zapadnim zemljama, naročito u ekonomskim područjima.

Izvor: Onislam.net

Za minber.ba preveo i prilagodio: E.D.

(Minber.ba)