Vijesti

SAD gradi dvije vojne baze u sirijskom Manbiju

828views

Sjedinjene Američke Države grade dvije vojne baze u sirijskom distriktu Manbij koji se nalazi na zapadnoj obali Eufrata i koji je pod opsadom naoružane grupe YPG/PKK, javlja Anadolija.

SAD jugoistočno od sela Dadat gradi bazu na mjestu na kojem se nalazila osmatračnica, a američka vojska je na tu lokaciju uputila građevinske mašine i građevinski materijal.

Riječ je o lokalitetu koji je osam kilometara udaljen od rječice Saju koja je linija razdvajanja između Manbija i Jarabulusa koji je oslobođen tokom prošlogodišnje operacije “Štit Eufrata“.

Druga vojna baza koju SAD gradi u Manbiju udaljena je svega četiri kilometra od linije razdvajanja frontova sirijske opozicije i boraca YPG/PKK.

Nakon izgradnje, baza u Nuaymiyji će biti najbliža američka vojna baza sirijskim opozicionim snagama.

Moguća vojna operacija
U jeku najava moguće operacije turskih oružanih snaga u Manbiju, SAD je u tu regiju prije dva dana poslao dodatni konvoj vojske.

U konvoju se nalazilo najmanje 300 vojnika, dopremljena su i oklopna vozila, a američka vojska patrolira linijom razgraničenja.

Naoružana grupa YPG/PKK-a je uz podršku američkih snaga okupirala Manbij u augustu 2016. godine.

Zvanična Ankara najavila je mogući nastavak operacije “Maslinova grana“ i u Manbiju, ukoliko pripadnici naoružane grupe ne napuste taj grad.

SAD podržava grupu YPG/PKK-a za koju Turska upozorava da je „sirijski ogranak terorističke organizacije PKK“, i to je jedno od gorućih otvorenih pitanja u tursko-američkim odnosima.

Turska i SAD su nedavno formirali radne grupe za prevazilaženje nesuglasica i sprečavanja neželjenih direktnih sukoba u Siriji.

(Agencija)