Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Stanje u Siriji

SAD daje sirijskoj opoziciji status diplomatske misije

439views

Washington će uredima sirijske opozicije u Sjedinjenim Američkim Državama dati status strane diplomatske misije, izjavili su u ponedjeljak američki zvaničnici.

Ova promjena, objavljena dan prije posjete Washingtonu lidera sirijske nacionalne koalicije Ahmada Jarbe, ima za cilj da “ojača sirijsku umjerenu opoziciju i da prati njene napore da pomogne svima kojima treba pomoć u Siriji”, izjavio je jedan visoki američki dužnosnik.

 

– Ovo je važna etapa na putu nove Sirije za njeno priznavanje na međunarodnoj sceni i za odnose Sirijaca sa SAD-om – kazao je Ahmad Jarba i dodao da je predsjedniku Basharu al-Asaadu nanesen “diplomatski udarac”.

Priznavanje statusa strane diplomatske misije uredima sirijskih pobunjenika u SAD-u, koje će njihovim zaposlenicima omogućiti da uživaju diplomatski imunitet, dolazi poslije neuspjeha mirovnog procesa Ženeva 2 i dva mjeseca nakon što je Washington naredio zatvaranje sirijske ambasade u američkoj prijestonici.

(Fena)