Vijesti

SAD će ponuditi Rusiji kontrateroristički pakt u Siriji

410pregledi

Sjedinjene Države ponudit će saradnju Rusiji u zajedničkoj vojnoj akciji protiv grupa Al-Nusra front i Islamska država, javio je u četvrtak Washington Post.
Američki državni sekretar John Kerry, koji je otputovao u Moskvu na razgovore s predsjednikom Vladimirom Putinom, nije negirao novinski izvještaj, ali je odbio da objavi detalje prijedloga dok ne stigne u Kremlj.

Sudeći po Washington Postu, koji je naveo dijelove, kako ga naziva, nacrta sporazuma, američki i ruski vojni zapovjednici uspostavit će zajedničku vojnu komandu i kontrolni centar da bi naređivali i intenzivirali zračne udare protiv radikalnih grupa.

Trenutno, ruske snage u Siriji djeluju kao podrška režimu Bašara al-Asada u borbi protiv raznih pobunjeničkih grupa, dok se koalicija pod američkim vodstvom usmjerava na borbu protiv militantne grupe Islamska država.

Svaki sporazum velikih suparničkih sila bio bi kontroverzan jer mnogi – među kojima i kritičari predsjednika Baracka Obame u Washingtonu – smatraju da bi predstavljao prešutno prihvatanje Putinovih napora da održi na vlasti Asadov režim.

Kerry bi trebao doputovati u Moskvu tokom dana i održati razgovore, prvo s Putinom u Kremlju i potom sutra s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, prenosi agencija AFP.

(FENA)

X