Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Stanje u Siriji

SAD će dio sirijskog hemijskog oružja uništiti na moru

420views

Jedan dio sirijskog oružja, naročito hemijskog, koji je ocijenjen kao “prioritetni”, bit će uništen na moru, na jednom brodu koji pripada Sjedinjenim Američkim Državama, saopćila je u subotu Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

– Generalni direktor OPCW-a je izjavio da će operacije uništavanja hemijskog oružja biti izvedene na jednom američkom brodu koristeći tehniku hidrolize – saopćila je organizacija, prenosi agencija AFP.

– Jedan brod se trenutno priprema za operacije – saopćila je organizacija sa sjedištem u Haagu.
 
Najopasnije sirijsko oružje treba da bude prebačeno izvan zemlje koja je u ratu prije 31. decembra, prema odredbama sporazuma što ga je polovinom novembra postigao izvršni odbor OPCW-a.
 
Izvršni odbor OPCW-a je tada usvojio mapu puta o uništavanju sirijskog hemijskog oružja do polovine 2014. godine, koji podrazumijeva detaljan plan mogućih metoda uništavanja ovog oružja izvan Sirije, na kopnu ili na moru.
 
Postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja koja je režim prijavio bit će uništena između 15. decembra i 15. marta 2014. godine, saopćila je organizacija.

(FENA)