Vijestiiiiii

Saadi poziva na mir, Saif al-Islam na rat do istrijebljenja

439views

Sinovi libijskog pukovnika Moammera Gaddafija objavili su u srijedu dvije različite poruke. Jedan je nudio mir, dok je drugi obećavao rat do istrebljenja.

Proturječne poruke su posljednji u nizu dokaza kako pali vođa gubi kontrolu nad onim što je ostalo od njegove pratnje nakon šestmjesečnog ustanka protiv njegove 42-godišnje vladavine, javio je u četvrtak Reuters.

Sedmicu dana poslije osvajanja glavnog grada, natjeravši Gaddafija u bijeg i skrivanje, pobunjenici su napravili kratki prekid u namjerama da osvoje Sirt i Gaddafijeva utvrđenja u pustinji. Braniocima Sirta su dali rok do subote da se predaju. Ali sukobi su se i dalje nastavili, kao i zračni napadi NATO-a.

– Razgovarali smo o pregovorima koji bi priveli kraju ovo krvoproliće, rekao je Gaddafijev sin Saadi za televiziju al-Arabiya. Saadi kaže da je dobio očev blagoslov u pregovaranju sa vladajućim Nacionalnim prelaznim vijećem, prenosi “index.hr”.

Šef vojnog vijeća Tripolija Abdul Hakim Belhadj rekao je za Reuters da je razgovarao s Saadiom preko telefona i obećao mu je časno postupanje prema njemu ako se preda.

– Želimo da zaustavimo prolivanje krvi, stoga su pregovori i predaja poželjni. U slučaju da se ovo ne desi, onda ne postoji niti jedno drugo rješenje do vojnog, rekao je Belhadj.

U znaku haosa unutar Gaddafijva klana, poznatiji sin bivšeg vođe, Saif al-Islam pokazuje otpor prema NATO-u i snagama podržanim od strane NATO-a i rekao je da će se borba nastaviti.

– Mi moramo započeti rat istrijebljenja koji će se voditi i danju i noću, sve dok naša zemlja ne bude očišćena od ovih bandi i izdajnika. Uvjeravamo ljude da smo zauzeli čvrst stav i da je zapovjednik u odličnom stanju, rekao je u izjavio za satelitsku televiziju Arrai.

Saif je također rekao da je 20.000 vojnika lojalnih pukovniku Gaddafiju spremno da odbrani Sirt u slučaju napada.

S druge strane, njegov brat Saadi, jučer je, u televizijskom intervjuu kazao da ga je otac ovlastio da pregovara s Nacionalnim prijelaznim vijećem kako bi zaustavili krvoproliće u Libiji. “Prihvatamo da Vijeće predstavlja legalnu stranku, ali mi smo vlada i također predstavljamo legalnu pregovaračku stranu”, kazao je.

Iako se mnogo govori o zatvaranju obruča oko Gaddafija i njegovih sinova, o nagovaranju lojalista da ih napuste i praćenju linija njihove komunikacije, i dalje su nepoznate lokacije ključnih osoba.

(Fena)