Vijesti

S. Arabija: Prave fond vrijedan 2 biliona dolara, vredniji od Googlea, Applea i Microsofta zajedno

501views

Saudijska Arabije priprema se za kraj naftne ere te planira formirati fond ukupne vrijednosti 2 biliona dolara.
Formiranje javnog investicijskog fonda, koji bi Saudijskoj Arabiji trebao omogućiti smanjenje ovisnosti o prihodima od nafte, najavio je princ Muhammed bin Salman u intervjuu za Bloomberg.

Jedan od prvih koraka na tom putu bit će javna ponuda saudijskog naftnog giganta Aramco koji bi kasnije trebao biti pretvoren u industrijski konglomerat.

Prva ponuda dionica mogla bi biti ostvarena već naredne godine, a vjerovatno je da će u prvoj fazi Saudijska Arabija prodati tek pet posto dionica.

Prema predviđanjima princa Muhammeda bin Salmana, Saudijska Arabija će u roku od 20 godina izvršiti diversifikaciju svoje privrede tako da neće isključivo ovisiti o nafti.

Pored investiranja u domaću privredu novcem fonda bi se kupovale dionice svjetskih divova, a novca će biti toliko da bi fond mogao preuzeti Google, Apple, Microsoft i Berkshire Hathaway.

Saudijska Arabije već je započela strukturalne reforme kako bi, uslijed pada cijena nafte, zadržali budžetski deficit ispod 15 posto BDP-a.

No, pitanje je da li ovakvi potezi dolaze prekasno. U studiji MMF navodi se da su zemlje iz ovog dijela svijeta propustile možda i najbolju šansu za ovakve poteze – period kada je cijena nafte bila iznad 100 dolara za barel.

(Klix.ba)