Vijesti

S. Arabija najveći uvoznik, a SAD najveći izvoznik oružja u svijetu

180views

U globalnoj prodaji oružja u razdoblju od 2016. do 2020. godine, Sjedinjene Američke Države učestvovale su udjelom od 37 posto, izvozeći oružje u čak 96 zemalja.

Od toga, gotovo polovina je prodana u zemljama Bliskog istoka, navedeno je u izvještaju Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira – SIPRI. Američki izvoz povećao se za 15 posto u odnosu na period od 2011. do 2015. godine.

Ukupni obim međunarodne prodaje oružja ostao je nepromijenjen u periodu od 2016. do 2020. godine. To je prvi put u zadnjih 15 godina, da se količina prodanog oružja u svijetu nije povećala.

Sjedinjene Države, Francuska i Njemačka, tri najveća svjetska izvoznika, povećali su isporuke, ali pad izvoza iz Rusije i Kine umanjio je globalni rast. Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik oružja, dok je Francuska na trećem mjestu, navodi se u izvještaju. Ruska prodaja umanjena je padom uvoza iz Indije.

Zemlje Bliskog istoka zabilježile su najveći porast uvoza, za 25 posto u zadnje četiri godine. Saudijska Arabija, najveći svjetski uvoznik oružja, povećala je uvoz za 61 posto, a Katar za 361 posto.

Ujedinjeni Arapski Emirati nedavno su potpisali sporazum sa SAD-om o kupovini 50 aviona F-35 i do 18 naoružanih dronova kao dio paketa vrijednog 23 milijarde dolara.

Azija i Okeanija bile su najveće uvozne regije, učestvujući udjelom od 42 posto na svjetskom tržištu oružja, u zadnje četiri godine. Indija, Australija, Kina, Južna Koreja i Pakistan bili su najveći uvoznici u regiji.

“Za mnoge države Azije i Okeanije sve veća percepcija Kine kao prijetnje glavni je pokretač uvoza oružja,” rekao je Siemon Wezeman, viši istraživač u SIPRI-u.

(Klix.ba)