Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

S. Arabija: Muslimanska braća su teroristi

497views

Saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova uvrstilo je pokret Muslimanska braća, koji je podržavao svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, na listu terorističkih organizacija.

Egipat je Muslimansku braću u decembru proglasio terorističkom organizacijom, te su uhapšeni njeni brojni članovi i saradnici.

Na spisku saudijskog ministarstva su i libanski pokret Hezbollah, sirijski Front al-Nusra, kao i grupa Islamska država Irak i Levant.

Rok za povratak u državu

Zabranjeni su i šiitski Houthi, pobunjenici koji se bore u sjevernom Jemenu, te šiitska grupa Hezbollah u Hijazu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je rok 15 dana svim državljanima Saudijske Arabije koji se bore protiv predsjednika Bashara al-Assada da se vrate u državu.

U protivnom će se suočiti sa zakonskim sankcijama.

Kralj Abdullah prošlog mjeseca je donio odluku da će se osobe koje pripadaju terorističkim grupama i bore se u inozemstvu suočiti sa maksimalnim zatvorskim kaznama od 20 godina.

Slične kazne će biti izrečene onima koji pripadaju “ekstremnim vjerskim i ideološkim grupama, ili grupama označenim kao terorističke organizacije, koje djeluju u državi, regionalno i internacionalno”, prenijela je državna agencija SPA.

(AJ Balkans)