Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

S. Arabija kraljevskim dekretom smanjila plate

468views

Saudijska Arabija je kraljevskim dekretom prvi put smanjila plaće državnim službenicima u namjeri da dodatno smanji potrošnju u vrijeme niskih cijena nafte.

Kraljevski dekret propisuje da se plaće ministrima u Saudijskoj Arabiji smanjuju za 20 posto, naknade za stanovanje i automobile za članove Šura savjeta za 15 posto.

Nižim državnim službenicima će plaće biti zamrznute, a zadržat će se plaćanje prekovremenog rada i godišnjeg odmora, prenosi Tanjug BBC.

‘Vizija 2030’

Plaće i naknade državnih službenika čine 45 posto javne potrošnje u 2015. godini, a iznose 128 milijardi dolara, što je doprinijelo proračunskom deficitu od rekordnih 98 milijardi dolara.

U aprilu je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman predstavio plan reforme kojim se smanuje potrošnja vlade i smanjuje ovisnost od prihoda od nafte.

“Vizija 2030” inicijativa prijestolonasljednika, ima za cilj smanjiti plaće u javnom sektoru na 40 posto proračuna od početka iduće decenije i povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru.

(Agencije)